Adsorptiedroger zaadindustrie

Reinders ontwikkelde en leverde een zeer energiezuinige adsorptiedroger met ingebouwde koelinstallatie voor het leveren van droge lucht aan een productieproces voor coating van zaden. De installatie is in staat om bij extreme buitencondities van 30°C/60% te drogen naar een vochtgehalte lager dan 2,5 gram en zorgt voor stabiele procescondities. Alle benodigde energie voor het droogproces is afkomstig uit restwarmte van de koelinstallatie (de warmtepomp). Er wordt deels gebruik gemaakt van restwarmte uit de fabriek om de warmtepomp aan te drijven. Hierdoor is er ook 's winters geen CV-ketel meer nodig, en geen waterzijdig installatiewerk op de productielocatie.

De in eigen beheer ontwikkelde Siemens S7 PLC software zorgt gedurende het hele jaar voor een stabiele uittredelucht qua temperatuur en vochtigheid, en daarmee een constante kwaliteit van het eindproduct. Het koelsysteem is traploos in capaciteit geregeld tussen 20 en 100%. Het systeem is volledig op afstand bedienbaar en wordt gemonitord vanuit Almelo dankzij een servicemodem met dataverbinding via het GSM 4G netwerk.

Vergeleken met een standaard adsorptiedroger met aparte chiller en CV-ketel heeft deze installatie een energiegebruik wat ca. 45% lager ligt. Dat komt omdat een chiller de restwarmte aan de buitenlucht afstaat, en het gebruik van aardgas aanzienlijk duurder is dan het gebruik van een elektrisch aangedreven warmtepomp met een hoge COP (Coefficient Of Performance: de verhouding tussen verwarmend vermogen en elektrisch opgenomen vermogen).

Luchtdebiet : 20.000 m3/h
Koelvermogen : 160 kW
Verwarmingsvermogen : 225 kW