Musea & archieven

Vochtproblemen in musea & archieven

Om aantasting van belangrijke museumstukken en zeer oude geschriften te voorkomen worden Reinders Industrial drooginstallaties ingezet. De relatieve luchtvochtigheid in archieven dient lager te zijn dan ongeveer 40-45% om bacterievorming te beperken. Voor bewaring van zeldzame stukken is dit doorgaans lager.

Vochtbelasting van personen

In musea en bibliotheken zorgen wij voor de ventilatie, koeling en ontvochtiging. Bezoekers produceren veel warmte en vocht. Een persoon in rust geeft door te ademen en te zweten een vochtbelasting van zo’n 0,12 liter/uur bij 22°C. De relatieve vochtigheid mag voor museumstukken niet te hoog zijn. Wij maken nauwkeurige berekeningen voor de capaciteit van een ontvochtiger, zodat u alleen investeert in hetgeen u daadwerkelijk nodig hebt. We doen dit op basis van het aantal personen in rust of in arbeid, het aantal deuropeningen, vochtdiffusie via de wanden, het binnendringen van vocht via naden en kieren en aanwezige open wateroppervlakten.

Gezondheidsproblemen door vocht

Een te vochtige omgevingslucht kan de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen. Vochtige lucht en weinig ventilatie zorgen voor bacterie- en schimmelvorming welke kunnen leiden tot ademhalings- en huidproblemen. Allergische reacties kunnen ontstaan door specifieke schimmelvorming in bijvoorbeeld woningen en klaslokalen. Ook worden onder andere verkoudheid en verergering van klachten bij reuma en eczeem in de literatuur genoemd als mogelijk gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Reinders Industrial verzorgt in diverse openbare gebouwen de ventilatie en vochtbeheersing voor een optimaal menselijk comfort.

Lees hier meer over droogtechnieken van Reinders Industrial.Recent opgeleverde drooginstallaties: